Radionice za studente veterine o upravljanju populacijom pasa koji se slobodno kreću i dobrobiti životinja u savremenom sistemu uzgoja

6. Jun 2022.

Studenti Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu imali su priliku da učestvuju na radionicama koje su posvećene upravljanju psima koji se slobodno kreću i dobrobiti životinja u savremenom sistemu uzgoja. Radionice su održane u junu uz učešće stručnjaka sa projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“.

Radionice su bila neformalni razgovor u kome su studenti imali šansu da iskažu svoje stavove i zabrinutosti o temama, stručnjaci su podsticali debatu, a studenti su bili veoma radoznali i otvoreni za diskusiju, žalili su se na kulturološki jaz u društvu na temu dobrobiti životinja.  

Neke od tema predavanja bile su: „Upravljanje populacijom pasa koji se slobodno kreću: od društvenog problema da mogućnosti zapošljavanja za veterinare“ i „Dobrobit životinja u savremenom sistemu uzgoja: izazov koji je u toku“. O ovim temama govorili su  međunarodni i domaći eksperti Antonio Di Nardo, Andreas Haidoussis i Antoni Dalmao Bueno.

Tokom radionica studenti veterine izrazili su zabrinutost zbog troškova dobrobiti životinja i ko će to da plati, budući da je standardni potrošač u Srbiji već pod pritiskom i preopterećen. Takođe su bili zainteresovani za temu ekonomske isplativosti stroge politike neubijanja u upravljanju populacijom pasa bez vlasništva koji slobodno lutaju. „Vraćanje na eutanaziju pasa koje niko ne želi ili se ne mogu vratiti vlasnicima , kao što je to bilo u prošlosti, tehnički je NEMOGUĆE iz etičkih i moralnih razloga. Civilno društvo i kreatori politika zajedno MORAJU pronaći ekonomske resurse za finansiranje tako ambicioznog zadatka“, rekao je ključni ekspert za dobrobit životinja, Antonio Di Nardo. 

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je podrška Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera.