Sprovođenje

OПЕРА с.р.л.

ОПЕРА (www.opera-italy.eu) је компанија специјализована за реализацију пројеката међународне сарадње у области безбедности хране и здравља и добробити животиња. Седиште компаније је у Риму. Фокус пословања компаније је на ЕУ. санитарним и фитосанитарним стандардима (СПС) као и осигурању имплементације и доследне примене ових стандарда у свим фазама сточног, биљног и прехрамбеног ланца. Ово су главни елементи око којих се развијају компетенце и активности ОПЕРЕ. 

Генерални директор ОПЕРЕ, Клаудио Бомпард, може се похвалити значајним искуством као руководилац пројеката из сектора ветерине. Виши менаџмент компаније међу стално запосленима укључује Алберта Манкуса, стручњака за безбедност хране са иксуством вође тима и РТА у неколико пројеката за безбедност хране и координатором за обуку неколико програма "Боља обука за безбеднију храну".

Поред тога, ОПЕРА окупља стални тим стручњака и групу од преко 30 различитих редовних спољних сарадника, који су сви истакнути стручњаци у различитим областима и делатностима којима се компанија бави, као и листу од преко 200 стручњака са којима је сарађивала а који поседују проверено и тестирано искуство. 

Пројекти које реализује компанија обухватају пројекте техничке помоћи и програме обуке у оквиру иницијативе ДГ САНТЕ "Боља обука за безбедну храну" (БСТФ) и спроводе се у различитим земљама на континентима широм света. 

ОПЕРА као водећа компанија тренутно води два пројекта на Северном Кипру (здравље животиња) и у Србији (здравље и добробит животиња). Претходни пројекти завршени су у последњих неколико година, укључујући земље као што су Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Косово*, Етиопија, Белорусија и друге. Вредан спомена је претходни пројекат који је укључивао више земаља за ДГ САНТЕ под називом "Подршка за контролу / искорењавање болести животиња на западном Балкану" а који је додељен компанији ОПЕРА као водећој компанији и закључен 2013.године.

Компанија блиско сарађује са италијанским централним ветеринарским службама (Министарство здравља) на пољу међународне сарадње и подржавала је њихове активности у 11 Твининг пројеката од 2001. године. Њен првобитни статус непрофитне организације омогућио је ОПЕРИ да делује као мандатно тело Твининга италијанског Министарства здравља (Италијанско надлежно тело) и у следећој фази ОПЕРА је добила уговор за целокупно управљање пројектима.

Под иницијативном БТСФ-а и под надзором ДГ САНТЕ и заџваљујући учешћу из ОИЕ и ДГ САНТЕ, ОПЕРА је последњих година спровела обуке и активности техничке помоћи у мониторингу, контроли и искорењивању болести животиња као што су афричка и класична куга свиња, беснило, нодуларни дерматитис, птичији грип, слинавка и шап, куга малих преживара, богиње оваца и коза, бруцелоза, итд. широм Европе, Африке и Јужне Америке. 

ОПЕРА се може похвалити добрим искуством у организовању и одржавању обука и добила је акредитацију ИСО 9001:2015 у секторима ЕА37 и ЕА35 (управљање пројектима и обукама).


ИЗСЛЕР

ИЗСЛЕР је део мреже италијанских зоопрофилактичких института и један је од водећих италијанских института захваљујући свом географском положају (смештен је у средишту сточне области и производње хране у Италији). ИЗСЛЕР делује као подршка јавним секторима ветерине, нарочито регионалним и централним ветеринарским службама, узгајивачима и потрошачима. Функција овог института најлакше се може описати као техничко-научно тело које пружа услуге у складу са националним и регионалним законима. 

Стручне области којима се бави овај институт обухватају здравље и добробит животиња, услуге дијагностике болести животиња и зоонозе, превенцију епидемија, израду планова санација и искорењивања болести животиња и обуку у области ветеринарских услуга. ИЗСЛЕР запошљава 600 стручњака, углавном ветеринара, хемичра и биолога. 

Током година ИЗСЛЕР је израстао у национални референтни центар за 13 области специјализације од којих се издвајају:

 • Слинавка и шап
 • ТБЦ
 • Болест Аујесзки
 • Квалитет крављег млека
 • Везикуларна болест свиња 
 • Добробит животиња
 • Тренинзи у области јавног ветеринарског здравља
 • Алтернативне методе, добробит и лечење животиња у лабораторијским условима 

ИЗСЛЕР делује као национални техничко-научни референтни центар за производњу крављег млека (НРЦКБМ) свих лабораторија за млеко италијанских зоопрофилактичких института. НРЦКБМ подржава и државне и регионалне ветеринарске службе путем правне, регулаторне и техничке подршке у спровођењу службених контрола и осигурања квалитета и сигурности млека (укључујући нарочито сирово млеко које се, између осталог, користи за пармезан), сигурност млечних производа (откривање узрочника патогена који су одговорни за болести и зоонозе изазване храном), здравље животиња (контрола здравља вимена и профилакса маститиса). Такве активности се спроводе снажним умрежавањем са другим ЕУ центрима који обављају сличне активности и са другим италијанским научним телима која делују у области система санитарне контроле (нпр. Виши институт за здравље, италијанско Министарство здравља итд).

ИЗСЛЕР је такође постављен за међународну референтну лабораторију за следеће болести:

 • ОИЕ референтна лабораторија за ФМД
 • ОИЕ референтна лабораторија за везикуларне болести свиња 
 • ОИЕ референтна лабораторија за хеморагичну болест кунића
 • ОИЕ референтна лабораторија за свињски грип
 • Референтни ценар ФАО за ФМД

ИЗСЛЕР има развијену и разгранату мрежу од18 засебних лабораторија које тестирају методе испитивања здравља животиња и болести животиња. Његов систем квалитета садржи преко 300 акредитованих метода испитивања које је сертификовало национално тело за акредитацију (АЦЦРЕДИА).

Захваљујући својој снази и специфичности компетенцијама у области лабораторијских испитивања, ИЗСЛЕР ће подржати све потребе лабораторијске обуке током имплементације пројектних активности. 

ИЗСЛЕР је изузетно активан на међународном нивоу са посебним освртом на земље које нису чланице Европске уније. Као референтни институт ФМД НРЛ, ФАО и ОИЕ лабораторија укључен је у све главне међународне активности широм света нарочито у Африци и Јужној Америци. 


Konsultanti

Петрас Мачиулскис

Вођа пројекта & Кључни стручњак за здравље животиња

Антонио Ди Нардо

Кључни стручњак за добробит животиња

Георги Чобанов

Кључни стручњак за биосигурност

Катарина Тошић

Стручњак за здравље животиња

Весна Глишић

Стручњак за осносе са јавношћу

Милена Драча

Стручњак за комуникације