Radionice o dobrobiti životinja namenjene inspektorima održane u četiri grada

29. April 2022.

U okviru projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja” tokom aprila održano je nekoliko radionica za inspektore u Subotici, Novom Sadu, Nišu i Vrnjačkoj Banji. Cilj radionica je prenošenje znanja o najnovijim saznanjima o dobrobiti životinja i razmena najboljih iskustava zemalja članica Evropske unije.  

Na radionicama su bili prisutni veterinarski inspektori, predstavnici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, međunarodni i domaći stručnjaci. Fokus ovih radionica je bio na treningu ispektora na nekoliko tema- koje su alternative kastracije svinja, kakve su alternative odstrelu jednodnevnih muških pilića, kupiranje repa kod svinja, kokoške slobodnog uzgoja za proizvodnju jaja, zabrana kaveza u industriji koka nosilja. 

“Bavimo se time kako pristupiti šemi dobrobiti životinja na farmama, kako označiti proizvod koji je prihvatljiv za dobrobit životinja. Harmonizacija sa propisima EU praktično je završena, problem je implementacija propisa, nivo primene zavisi od ljudi, inspekcije farmera, kao i od investiranja”, rekao je ključni ekspert za dobrobit životinja na projektu “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja, Antonio Di Nardo.

Neke od tema koje su bile zastupljene tokom radionica bile su posvećene dobrobiti životinja u sistemima proizvodnje brojlera, koka nosilja, svinja i muznih krava. Međunarodni stručnjak Leonardo Džejms Vinko govorio je o Referentno centru Italije i Evropske unije za dobrobit životinja i o najrelevantnijim pitanjima dobrobiti životinja u zaštiti pilića za proizvodnju mesa, kao i o minimalnim standardima za zaštitu koka nosilja. 

Njegov kolega Antoni Dalmau Bueno imao je prezentaciju o sektoru farmskih životinja – etnologiji svinja i mogućim alternativama za kastraciju svinja. Stručnjak za sekotr farmskih životinja, Sara Rota Nodari, govorila je o opštim principima za klasičnu farmu i novom sistemu za procenu dobrobiti životinja na farmama. Farme koka nosilja i brojlera bile su teme drugog dela radionice. 

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je podrška Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera.