O dobrobiti životinja u stočarstvu

20. Maj 2022.

Regionalni seminari “Dobrobit životinja u stočarstvu“ održani su od 17. do 20. maja u Kruševcu, Novom Sadu, Subotici i Zaječaru. Seminare su zajednički sproveli Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Privredna komora Srbije i projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“.

Neke od tema koje su bile zastupljene na seminarima su: Definicija dobrobiti životinja i evolucija, šta je zapravo dobrobit i zaštita životinja, kakva je trenutna situacija sa stočarstvom u Srbiji, dobrobit životinja u savremenom društvu.

Na radionicama su prisustvali predstavnici Uprave za veterinu. Međunarodni i domaći stručnjaci sa projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ govorili su o tome kako razviti protokol za procenu dobrobiti životinja, kao i o važnosti dobrobiti životinja u savremenom društvu. Prikazani su i praktični primeri za procenu protokola dobrobiti životinja na farmama.

Budući da je poljoprivreda veoma važna privredna grana u Srbiji, da stočarski sektor raste i razvija se prilagođavajući se potrebama izvoza, jedna od tema seminara bila je i sistem označavanja i sertifikacije dobrobiti životinja.

„Dobrobit životinja je važna pre svega za životinje, da se zakonodavstvo Srbije uskladi sa standardima EU kako bi imali pun pristup trgovini živim životinjama i hranom životinjskog porekla“, rekao je ključni ekspert za dobrobit životinja Antonio Di Nardo. On je dodao da će sistem sertifikacije za dobrobit životinja, zajedno sa pouzdanim sistemom označavanja obezbediti poljoprivrednicima da svoje proizvode konkurentnije plasiraju na globalno tržište.

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je podrška Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera.