Mere za kontrolu i prevenciju bolesti ključne su za zdravlje i dobrobit životinja

31. Maj 2022.

U okviru 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu stručnjaci projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ održali su prezentacije o usklađenim merama za kontrolu afričke kuge svinja i važnosti dobrobiti životinja za održivu poljoprivredu.


„Afrička kuga svinja je smrtonosna bolest koja pogađa svinje i divlje svinje. To ugrožava održivost uzgoja svinja i lova i egzistenciju zajednica u našoj zemlji. Nacionalne veterinarske službe Republike Srbije ulažu intenzivne napore da zaustave širenje afričke kuge svinja u zemlji i primenjuju međunarodne standarde za kontrolu bolesti i bezbednu trgovinu. Stoga je neophodno da uzgajivači svinja i lovci blagovremeno prijave sumnjive životinje i da poštuju preporuke nadležnih veterinarskih organa o biosigurnosti kako bi se rizik smanjio“, rekla je koordinatorka projekta i načelnica Odeljenja za dobrobit životinja Uprave za veterinu, Maja Andrijašević.

Govoreći o važnosti sprovođenja adekvatnih mera za kontrolu bolesti, vođa tima i stručnjak za zdravlje životinja Petras Mačiulskis rekao je da su „održavanje visokog nivoa biosigurnosti u sektoru svinja i u lovstvu jedna od najvažnijih mera za prevenciju i kontrolu afričke kuge svinja. Stoga je neophodno promovisati saradnju između društva i privatnog sektora i podizati svest o bolestima. Primenom specifičnih mera i uslova kontrole bolesti izbegava se nepotrebno remećenje održivosti i promocije proizvodnje svinja“, rekao je on.
Neke od tema na prezentaciji bile su mere o bezbednosti na farmama i značaj njihove primene u cilju sprečavanja unošenja bolesti. Posetioci su takođe imali priliku da čuju o značaju dobrobiti životinja za održivu poljoprivredu i o sprovođenju zahteva za dobrobit domaćih životinja.

Stručnjak za dobrobit životinja Antonio Di Nardo rekao je da stočarski sektor u Srbiji treba da raste i da se razvija u skladu sa potrebama izvoza, jer je poljoprivreda veoma važna privredna grana u Srbiji. Ukazao je i na značaj sistema označavanja i sertifikacije dobrobiti životinja. „Pravo je vreme za poljoprivrednike u Srbiji da ulože u infrastrukturu pogodniju za dobrobit životinja – farme, klanice i postrojenja za preradu životinjskih proizvoda da bi se uključili u budući sistem sertifikacije dobrobiti životinja. To će biti obostrana korist – i za farmere i za životinje“, rekao je Di Nardo. 

Projekat „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ je podrška Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom unijom i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i biosigurnosnih mera.